Siarczany 

Stanowią związki soli bądź estrów kwasu siarkowego. Wiele z nich jest rozpuszczalnych w wodzie. Należą do składników obecnych w warzywach, owocach i produktach spożywczych poddanych fermentacji. Znajdują szerokie zastosowanie w rolnictwie, sektorze budowlanym oraz w przemyśle elektronicznym. 

Siarczan magnezu 

Posiada właściwości higroskopijne, dlatego jest wykorzystywany do wysuszania produktów w przemyśle oraz w działalności laboratoryjnej. Jest składnikiem kilku hydratów, czyli substancji zawierających cząsteczki wody. Najbardziej znany hydrat z siarczanem magnezu to tzw. sól angielska – wykorzystywana jako środek przeczyszczający. Znane są liczne właściwości siarczanu magnezu: 

  • bierze udział w produkcji wody mineralnej, 
  • służy do nawożenia dolistnego poprzez opryski, 
  • używany do zabiegu fertygacji – nawożenia razem z nawodnieniem, 
  • ma szerokie zastosowanie w kosmetyce – zmiękcza powierzchnię skóry, eliminuje obrzęki i redukuje odciski. 

W postaci fizycznej siarczan magnezu występuje pod postacią bezwonnych i bezbarwnych kryształków, które mogą przypominać sól kuchenną. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, działa bakteriobójczo, usuwa grzyby i może być używany do detoksykacji organizmu z metali ciężkich. 

Siarczany w dużej ilości są dostępne na stronie: https://chem-sklep.pl/. Można je kupować w workach o pojemności od 1 kg do 25 kg.  

Siarczan miedzi 

Jest związkiem nieorganicznym znanym dawniej jako siny kamień. Z powodu silnych właściwości higroskopijnych służy jako środek odwadniający. Dzięki temu, że jest grzybobójczy jest wykorzystywany jako fungicyd wśród krzewów owocowych, jagodowych oraz wśród zwierząt. Stosuje się go również jako: 

  • element wielu nawozów, 
  • składnik paszy dla zwierząt, 
  • substancję do wytwarzania anod miedzianych oraz do tzw. kwaśnych kąpieli, 
  • popularny odczynnik laboratoryjny. 

Co ciekawe, siarczan miedzi nadaje sztucznym ogniom i fajerwerkom zielonkawego koloru. Słabo rozpuszcza się w alkoholach – dużo lepiej użyć do tego celu wody lub gliceryny. W postaci bezwodnej siarczan miedzi ma białą barwę, natomiast w postaci pentahydratu przyjmuje piękną – niebieską barwę. 

Facebook Comments
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Informacje prasowe

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Wprowadzenie do najczęściej wypożyczanych elektronarzędzi

W dzisiejszym świecie, gdzie prace remontowe, budowlane i majsterkowanie są na porządku dz…