Chiński jadłospis jest niezwykle rozbudowany. Znajdziemy tam oczywiście dania główne, mięsa, ryby, zupy, warzywa, potrawy wegańskie oraz napoje. Desery są niezwykle rzadko spotykane, ponieważ niemal jedynie w Hongkongu przyjął się zwyczaj spożywania słodkiego po posiłku (mogą to być same owoce). Jeśli w Polsce posiłek jest złożony z dwóch dań, to tym pierwszym jest przeważnie zupa. W Chinach natomiast zupę spożywa się na samym końcu – nawet jeśli potrawy będą podawane w przypadkowej kolejności. Jeśli wybierasz się do restauracji azjatyckiej, warto wcześniej sprawdzić gdzie warto zjeść w Poznaniu.

W większości prowincji podobnie jest również z ryżem. Jeśli więc chcielibyśmy otrzymać ryż jako dodatek do potrawy, powinniśmy wcześniej o niego poprosić i zadbać, aby w odpowiedniej porze pojawił się na naszym stole. Odbiega to trochę od naszego wyobrażenia i znajomości kuchni chińskiej, gdzie niemal każde potrawy są podawane jednocześnie z ryżem – tak jak jest to w zwyczaju w kuchni polskiej z ziemniakami lub kaszą. Widać więc, że restauracje chińskie poza granicami kraju często dostosowują ją do swoich zwyczajów.

U nas jest to dosyć rzadko spotykane, ale w Chinach większość potraw przyrządzana jest dla dwóch osób (Chińczycy rzadko spożywają posiłki samemu). Więc jeśli osoba podróżująca w pojedynkę będzie miała ochotę zjeść coś dobrego, powinna poprosić o tzw. xiao pan, czyli małą porcję. Jest to jednak zaledwie pomniejszona wersja, ponieważ stanowi 70 procent dużej porcji, a jej cena jest adekwatna do wielkości. Zdecydowanie warto zdecydować się na tę opcję, ponieważ pozwoli to spróbować sporej ilości specjałów nie płacąc całej sumy i jednocześnie nie marnując zbyt dużej ilości jedzenia.

Facebook Comments
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Człowiek

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Zarządzanie flotą wypożyczonego sprzętu budowlanego: systemy i oprogramowanie ułatwiające proces.

Wstęp: Efektywne zarządzanie flotą wypożyczonego sprzętu budowlanego jest kluczowe dla zap…