Spożywanie białka jest bardzo ważne dla osób, które regularnie ćwiczą na siłowni. Jednak samo słowo nie ma w sobie żadnej sprawczej mocy. Trzeba poznać więcej faktów o tym makroskładniku. Poniżej znajdą się trzy najważniejsze informacje o białku, które powinna znać każda osoba ćwicząca na siłowni.
Najważniejsze fakty o białku
1. Ile dziennie go jeść
Dzienne zapotrzebowanie osoby, która nie ćwiczy na siłowni znacznie różni się od osób ćwiczących. Badania, których jest bardzo dużo pokazują, że osoby trenujące powinny przyjmować około 2g białka na 1 kg masy ciała. Zapotrzebowanie to może wydawać się duże i trudne do osiągnięcia, jednak odpowiednio zbilansowana dieta z pewnością pozwoli na takie spożycie makroskładnika.
2. Rodzaje białka
Wyróżnia się dwa główne rodzaje białka:
– roślinne, niestety ale nie posiada ono tylu aminokwasów co białko zwierzęce. Jednak odpowiednio zbilansowana dieta pozwoli na dostarczenie odpowiedniej ilości aminokwasów potrzebnych organizmowi,
– zwierzęce, występuje w nich wiele aminokwasów egzogennych, które są bardzo potrzebne do regeneracji mięśni. Człowiek bardzo dobrze trawi i przyswaja białko pochodzenia zwierzęcego.
3. Najlepsze źródła białka
Przede wszystkim będą to produkty pochodzenia zwierzęcego jak mięso czy jajka. Należy jednak wspomnieć również o białku suplementacyjnym, które sprzedawane jest w rozpuszczalnym proszku. Dostarcza ono również szereg aminokwasów i może być dobrym patentem w celu uzupełnienia niedoborów białka w diecie osoby ćwiczącej.