Duży wybór różnego rodzaju kompresorów może dezorientować potencjalnych nabywców. Przed dokonaniem zakupu warto znać w uproszczeniu zasady ich działania, wady i zalety oraz możliwości wykorzystania.

Budowa i zasada działania kompresora tłokowego

Kompresor tłokowy to historycznie najstarszy i najprostszy w działaniu rodzaj kompresora. Składa się z jednego lub więcej cylindrów. Wewnątrz cylindra porusza się tłok napędzany mechanizmem korbowym i spręża powietrze w cylindrze (na tej samej zasadzie działa pompka rowerowa). Można dzięki temu uzyskać ciśnienie 5-6 barów. Dla uzyskania wyższego ciśnienia stosuje się kompresory dwustopniowe, w których powietrze sprężone w cylindrze niskiego ciśnienia jest tłoczone do cylindra wysokiego ciśnienia. Dla zniwelowania tarcia pomiędzy tłokiem a cylindrem stosuje się olej lub materiały o niskim współczynniku tarcia i z tego względu wyróżnia się kompresory olejowe i bezolejowe.

Zalety i wady kompresorów tłokowych

Prostota budowy i zasady działania sprawia, że kompresory mają stosunkowo niską cenę, są łatwe w obsłudze i mniej skomplikowane w naprawie. Mogą to być małe kompresory mobilne lub duże urządzenia stacjonarne. Pozwalają uzyskać wyższe ciśnienie, są uniwersalne i mają wszechstronne zastosowanie. Podstawowymi wadami kompresorów tłokowych są stosunkowo głośna praca i tendencje do przegrzewania się, dlatego też kompresor tłokowy musi działać w powtarzających się krótkich cyklach pracy i odpoczynku w proporcji 1:1.

Zastosowanie kompresorów tłokowych

Kompresory olejowe stosowane w różnych gałęziach przemysłu do sprężania powietrza niezbędnego w procesach technologicznych. Spotykamy je w warsztatach samochodowych, lakierniczych lub ślusarskich. Mogą też obsługiwać urządzenia pneumatyczne np. młoty pneumatyczne, różnego rodzaju obrabiarki, pistolety do malowania natryskowego, urządzenia do piaskowania itp. Sprężarki bezolejowe wykorzystywane są tam, gdzie sprężone powietrze musi charakteryzować się dużą czystością. Tego typu urządzenia stosowane są w laboratoriach, w produkcji medycznej, w szpitalach, gabinetach dentystycznych, pracowniach protetycznych oraz w różnych zakładach przemysłu spożywczego, przy kontakcie z napojami i żywnością.

Facebook Comments
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Budowa

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Najważniejsze informacje o białku

Spożywanie białka jest bardzo ważne dla osób, które regularnie ćwiczą na siłowni. Jednak s…